2.4.09

Ciekawszy wygląd rozszrzeń (Java)

Od czasów wydania Javy 6 Update 10, użytkownicy OpenOffice.org mogą upiększyć wygląd dodatków napisanych w Javie. Bardziej estetyczny wygląd osiągniemy zamieniając stary i wysłużony motyw Ocean na nowy - Nimbus.

Ocean

Nimbus

Aby tego dokonać, z menu Narzędzia wybieramy Opcje > OpenOffice.org > Java. Wybieramy przycisk Parametry i w nowootwartym oknie wpisujemy

-Dswing.defaultlaf=com.sun.java.swing.plaf.nimbus.NimbusLookAndFeel

po czym zatwierdzamy zmiany przyciskami Przypisz i OK. Operacja ta wymaga pełnego zresetowania pakietu tj. wraz z resetem modułu szybkiego uruchamiania.

2.3.09

Zbiorowe formatowanie formuł Openoffice.org Math

Ostanio natknąłem się na problem, który początkowo wydawał się trywialny - otóż napisałem kilka stron pracy magisterskiej wstawiając dużą ilość formuł i chciałem zmienić w nich zbiorowo pochylenie czcionki na czcionkę normalną. Przekopując się przez wszystkie menu, pomoc nie znalazłem niczego. Ustawienie jako wartości domyślnej braku kursywy dawało skutek tylko dla nowych formuł. Co zatem z pozostałymi?

Podkład muzyczny przez całą prezentację w OO.org 2.4

Okazało się, że problem postawiony w tytule wcale nie jest taki trywialny. Nie ma bezpośredniej opcji dodania podkładu muzycznego trwającego całą prezentację w Open Office Impress 2.4. Znalazłem rozwiązanie problemu w postaci małego forteliku - efekt taki jak chcieliśmy.

21.2.09

mOOo Impress Controller - nawigacja prezentacją przez telefon

Mobile OpenOffice Impress Controller to ciekawe rozszerzenie dzięki któremu możemy zdalnie przełączać slajdy w prezentacji za pomocą telefonu komórkowego wyposażonego w bluetooth i w Javę.

Przed przystąpieniem do instalacji, upewnijmy się, że posiadamy odpowiednie moduły i oprogramowanie umożliwiające wymianę danych między telefonem a komputerem. Użytkownicy Windows muszą zadbać o wszystko we własnym zakresie. Użytkownicy Ubuntu wydają prostą komendę:

sudo apt-get install openoffice.org-java-common sun-java6-jre libbluetooth-dev


Instalacja rozszerzenia w OpenOffice Impress

Po pobieraniu rozszerzenie uruchamiamy OpenOffice i z menu Narzędzia wybieramy Menadżer rozszerzeń.


Otwarte zostanie okno



z którego klikamy na Dodaj, a następnie wskazujemy na pobrany wcześniej plik.
Jeśli wszystko przebiegło dobrze, zobaczymy zainstalowane rozszerzenie
.


Instalacja w telefonie

Pobieramy i instalujemy poniższe pliki:
mooo-impress-controller-mobile.jad
mooo-impress-controller-mobile.jar

Obsługa

Uruchamiamy naszą aplikację w telefonie.

Widok przed połączeniem aplikacji z komputerem

Z paska menu w Impress'ie wybieramy mOOo IC → Select device


i wyszukujemy urządzenia za pomocą opcji Search


Po wyszukaniu, wybieramy nasze urządzenie i wciskamy OK.
Następnie włączamy rozszerzenie.


Czekamy chwilę na połączenie z telefonem aż pojawi się komunikat o połączeniu..


oraz pokaże nam się w telefonie menu nawigacji.


Uruchamiamy naszą prezentację i już możemy przełączać się pomiędzy slajdami :)

Artykuł pochodzi z serwisu UbuCentrum.net i jest licencjonowany na Creative Commons 2.5

13.10.08

Skąd wziąć szablony do prezentacji?

W czasie, gdy użytkownicy starają się dotrzeć na przeciążony serwer OpenOffice.org, aby pobrać wersję 3.0, ja zabrałem się do rzeczy, której w pakiecie brakuje. Do szablonów prezentacji programu Impress.

Nie chodzi o to, że żadne szablony nie istnieją. Chodzi o to, że istniejące są po prostu szpetne. No, w najlepszym razie po prostu przedpotopowe, a ładnych jest tylko kilka. Ale ile można mieć takich samych prezentacji?

Ale istnieje łatwy sposób, żeby temu zaradzić. Wystarczy poszukać grafiki – typowej abstrakcyjnej grafiki używanej jako tapeta pulpitu. Ja zadałem sobie więcej trudu, bo wyszukałem grafiki wolnodostępnej. Wystarczy zajrzeć na deviantART, aby znaleźć setki znakomitych grafik – wiele z nich ma wolne licencje.

Podaję więc przepis, jak robić szablon tego rodzaju.

1. Tworzę pustą prezentację.

2. Otwieram menu Format, wybieram polecenie Obszar, klikam kartę Mapy bitowe, a następnie klikam przycisk Importuj. I znajduję pobraną już na dysk grafikę, klikam OK, a potem zatwierdzam nazwę, pod jaką będzie ona dostępna. Po zaimportowaniu i nadaniu nazwy naciskam klawisz Anuluj, bo nie chcę nic formatować, tylko zaimportować grafikę.


3. Wybieram kolejno: Format > Strona > Tło > Mapa bitowa. Na liście klikam zaimportowaną grafikę; najczęściej trzeba zaznaczyć jeszcze pole wyboru Względny w obszarze Rozmiar, ale to kwestia eksperymentowania. Można też importować grafiki z kafelkami, wtedy inaczej trzeba poustawiać parametry w oknie Ustawienia strony - wystarczy chwilę poeksperymentować.

4. Zwykle trzeba dostosować kolor czcionki. Kiedy biała czcionka zbyt zlewa się z tłem, warto użyć efektu Cień. Wtedy bardziej się wybija (wygląda to nieźle).

I gotowe. Oto nowoczesne szablony do prezentacji w programie Impress. Tutaj można obejrzeć je przed pobraniem. Teraz można pobawić się jeszcze wypunktowaniem. Albo nawet samodzielnie stworzyć odpowiednie tło w GIMP-ie :)

11.12.07

Calc: Jak zamienić komórkę w menu rozwijalne

Czasem zdarza się, że chcielibyśmy ograniczyć zestaw wartości możliwych dla danej komórki. Postaram się w kilku krokach pokazać, jak takie ograniczenie zaimplementować w postaci listy rozwijalnej.

Wyobraźmy sobie następujący arkusz:


Każda pozycja ma określoną wartość, pozostaje wybrać odpowiednią jednostkę. Nasze zadanie to zapobiec przypadkowemu przypisaniu np. kilogramów jako jednostki prędkości :). W tym celu zaznaczamy komórkę, w której chcielibyśmy zobaczyć pożądaną jednostkę i z menu Dane wybieramy Poprawność danych... (w angielskim interfejsie Data => Validity...)


Pojawi się okienko. Pozostajemy na jego pierwszej zakładce, a z dostępnych możliwości wybieramy Lista (ang. List).


Teraz pozostaje już tylko wpisać wartości, które powinny być dostępne:


Zatwierdzamy przyciskiem OK i możemy cieszyć się w pełni funkcjonalną listą rozwijalną, składającą się z wpisanych przez nas wartości:


Powyższy sposób sprawdza się dla wartości statycznych. A co jeśli nasza lista zmienia się dynamicznie i zawiera w innej części dokumentu bądź nawet w sąsiednim arkuszu? Nic trudnego, Calc dopuszcza możliwość zdefiniowania zakresu istniejących komórek jako wartości listy. Korzystając z powyższego przykładu, wyobraźmy sobie, że jednostki masy mamy wypisane w sąsiedniej kolumnie. Ponownie wybieramy Dane => Poprawność danych... (ang. Data => Validity...), lecz tym razem zamiast Lista (ang. List) zaznaczamy Zakres komórek (ang. Cell Range). Pozostaje nam już tylko uzupełnić zakres komórek:


Gdyby interesujący nas zakres komórek znajdował się w osobnym arkuszu o nazwie Arkusz2, poprawna definicja wyglądałaby następująco:
Arkusz2.F3:F5
natomiast w przypadku, gdy nazwa arkusza zawiera spację (np. Arkusz 2) stosujemy zapis z apostrofami:
'Arkusz 2'.F3:F5
Po zatwierdzeniu przyciskiem OK, powinniśmy otrzymać następujący efekt:


Jeśli zmienimy wartości w zadanym zakresie komórek źródłowych, Calc odpowiednio dostosuje zawartość w menu rozwijalnym. Miłego korzystania :).

5.11.07

Numerowanie stron

W OpenOffice.org zmiana domyślnego sposobu numerowania stron graniczy z niemożliwością (od lat wisi zgłoszenie błędu): bardzo trudno zacząć numerację nie od pierwszej strony, pojawiają się dziwaczne błędy przy wstawianiu numerów itd.
Na szczęście, niedawno powstało rozwiązanie. Charles Brunet stworzył rozszerzenie Pagination, które radzi sobie z tym problemem. Po zainstalowaniu rozszerzenia pojawia się nowe polecenie w menu Wstaw: Numery stron. To polecenie powoduje wyświetlenie okna dialogowego, które pozwoli ustawić wszystkie potrzebne parametry. Okno dialogowe także spolszczyłem, ale z powodu błędu w OOo, będzie to widać dopiero w wersji 2.4 (błąd już w kodzie jest poprawiony). Pozostaje tylko zainstalować i używać.