2.3.09

Podkład muzyczny przez całą prezentację w OO.org 2.4

Okazało się, że problem postawiony w tytule wcale nie jest taki trywialny. Nie ma bezpośredniej opcji dodania podkładu muzycznego trwającego całą prezentację w Open Office Impress 2.4. Znalazłem rozwiązanie problemu w postaci małego forteliku - efekt taki jak chcieliśmy. Zatem przejdźmy do konkretów:

  • otwieramy naszą prezentację

  • z menu po prawej stronie wybieramy "Przejście slajdu"

  • następnie przechodzimy Modyfikuj przejście -> Dźwięk

  • wybieramy "Inny dźwięk" i odnajdujemy na dysku nasz utwór (np. mp3)


  • zaznaczamy opcję "Powtarzaj do następnego dźwięku" (następnego nie ma więc muzyka będzie trwała do końca prezentacji)



Podano za: chemlife++.

64 komentarze:

Anonimowy pisze...

Bardzo proszę o pomoc, robię wszystko tak jak jest tutaj napisane i muzyka leci tylko w pierwszym slajdzie.... czy chodzi o to ze mam oo 2.03?

Adam Kubas pisze...

calkiem mozliwe. jak dla kazdego oprogramowania zaleca sie uzywanie najnowszej dostepnej i stabilnej wersji. nie widzac jednak Twojego problemu nie jestem w stanie stwierdzic w 100% czy jest problem z wersja czy z czyms innym. pozdrawiam

Anonimowy pisze...

Jesteświelcy, gdyby nie ta pomoc w zyciu bym tego nie wstawiła. NA prawde wielkie dizkei ;)

Anonimowy pisze...

no ja mam ten sam problem...tylko ze nie pomagaja wskazowki ktore podales.ustawiam--inny dzwiek---powtarzaj do nastepnego--- ale muzyka leci od poczatku przy kazdeej zmianie slajdu:(( nie wiem co źle robie...

Anonimowy pisze...

zrobilam tak jak jest napisane ale tego dzwieku, co chcialam wstawic w ogole nie ma. jak ktoś wie o co z tym chodzi to prosze napisac na moje gg 3411782

Anonimowy pisze...

bo melodia musi być zapisana w formacie WAVA. ja mam muzykę i wszystko byłoby ok gdyby nie to że właśnie od każdego slajdu muzyka zaczyna lecieć od początku.. chyba jedyne wyjście to porozdzielać muzyke na mniejsze części... pozdrawiam wszystkich i powodzenia życzę:)

Anonimowy pisze...

mam taki sam problem.. ! nic nie pomaga, a nie chce mi się każdego dzielić. bez sensu.

Wiecie co?
otwieram prezentacje, a muzyke puszczam w winampie.

Anonimowy pisze...

Też miałam taki problem, że mi się muzyka w każdym slajdzie odtwarzała od nowa, ale... musicie sprawdzić, czy tylko w pierwszym slajdzie macie ustawioną muzykę, bo czasem przeskakuje na następne slajdy,dlatego otwiera się od nowa ;) U mnie zadziałało ;)

Nautec pisze...

Powtarza wam się muzyka gdyż w każdym slajdzie z osobna, przy akcji jest ona wznawiana. Muzyka musi być wstawiona tylko na pierwszym slajdzie! Nie chodzi tu o wersję OO! Mogą być nawet pliki mp3 i jakiekolwiek inne, odtwarzane przez OO, komputer musi mieć kodeki, aby odtwarzać inne formaty, tak samo się robi jak chce się oglądać określony rodzaj filmu - instaluje się kodeki. Ale wracając do głównego wątku. Zaznaczcie wszystkie slajdy, np. po lewej stronie zaznaczamy pierwszy i przyciskamy CTRL i "A". Przy pierwszym slajdzie zaznaczamy muzykę do grania, możemy zaznaczyć "do następnego dźwięku", należy zwrócić uwagę, aby na kolejnym, kolejnym itd. slajdzie muzyka nie była dodana ponownie, gdyż zaczne odtwarzać ją od początku. Uff, koniec.

Anonimowy pisze...

no kumaty gość z ciebie. wielkie dzięki! ;D

Anonimowy pisze...

jak wyczyścić bibliotekę dodanych dźwięków, które można wstawiać przy przejściu slajdu.
Nazbierało mi się kilkanaście niepotrzebnych do prezentacji melodii. Czy możliwe jest do każdej nowej prezentacji ściąganie nowych dźwięków?

Anonimowy pisze...

dzięki, dzięki, dzięki . uratowałeś mi życie . ;)

Anonimowy pisze...

Dzięki za pomoc! Teraz dostane 6 z informatyki;)

Anonimowy pisze...

ec jestes kochany dziękuje bardzo !!;*;*;* nie ma to jak poczytać fora;d

Anonimowy pisze...

Dziżęki. Jesteś wielki. Dzięki tobie pewnie mam 6 z informy.

Anonimowy pisze...

Rządzisz stary! Nigdy bym na to nie wpadł! Witaj piąteczko z WOS-u !

Anonimowy pisze...

Bardzo przydatne! Dzięki!

Anonimowy pisze...

a jak zrobić, żeby utwór nie zaczynał się od poczatku przy następnych slajdach

Anonimowy pisze...

super nawet mi się udało chociaż nie jestem w tym zbyt dobra

Anonimowy pisze...

Gosciu wielkie dzieki :))))
Ratujesz mi dupę ;]
Na jutro musialem zrobic prezentacje z dzwiekiem i 2h sie meczylem zeby wszystko pacało i dzieki Tobie mi sie udalo ^^ . Niech Ci Bóg w dzieciach wynagrodzi ;)

Anonimowy pisze...

Wielkie dzięki :) Właśnie tak zrobiłam i mi się udało :)

Anonimowy pisze...

Cały czas się powtarza

Anonimowy pisze...

Mi by wszystko działało, ale są jakieś piosenki, których ja nie ustawiałam, ani moja rodzina. Jak mam je usunac??

Anonimowy pisze...

Dzięki wielkie uratowałeś mi życie ( no może nie aż tak, ale jednak) xD

Monika pisze...

TAAK! Wielkie dzięki! uratowałeś mnie! xD

Anonimowy pisze...

DZIĘKUJĘ!!!!

Anonimowy pisze...

dzięki. ratujesz mnie :)

Anonimowy pisze...

dzięki, dzięki, dzięki!!!
dobrze że są jeszcze ludzie, którzy pomagają innym;D

Marcin pisze...

Noi co robie wszytsko ja trzeba lecz po zgraniu na plyte dzwiek znika!O co chodzi?

as pisze...

Mam OO Impress 3.3.0 i u mnie działa! Dzięki za pomoc.

Anonimowy pisze...

Błagam o pomoc.Coś kliknąłem istraciłem podklady muzyczne w prezentacjach plików.Co chcę wprowadzić plik muzyczny,to wyświekla mi się,że plikisą nie w tym formacie i muszę spróbowac od nowa.Klikam w "inny dźwięk",ale nie mogę nic wprowadzic.Proszę pomóżcie,bo nie jestem osobą młodą.Mój adres,to;emar1947@tlen.pl

Anonimowy pisze...

Pomocy! Zrobiłam wszystko tak jak napisaliście, a dźwięk albo jest tylko na pierwszym slajdzie, albo otwiera się na wszystkich! Co robić?

Anonimowy pisze...

Moja prośba do znawców tematu opisanego przeze mnie 29 czerwca 2011r.,o godz.14.20.Zrobiłem to,co mi ktoś uprzejmy podpowiedzial (Sciągnąłem inny program),ale to nic nie dalo.Straciłem pliki muzyczne,które miałem poprzednio,a nowe nie chcą wchodzić,bo ciągle sie pokazuje tabelka,w której pisze,że jest to nieprawidłowy plik dźwiękowy.Próbowalem na różne sposoby,łącznie z konwersją dźwięków i nic.Pomóżcie proszę.Mój e-mail;emar1947@tlen.pl

Anonimowy pisze...

Powiem wam, że najłatwiej zrobić tak, mamy dwa slajdy.
Najpierw ustawiamy w drugim slajdzie '''' a potem ''zastosuj do wszystkich slajdów'', po czym na 1. slajdzie ustawiamy wszystko zgodnie z instrukcją.

Anonimowy pisze...

Wielkie dzięki :)

Anonimowy pisze...

Chłopie jesteś boski .... Gorące pozdro i THX za to ;*;*;*;*;*;*

Muscat pisze...

Serdecznie dziękuję, muzyczka gra (na wszystkich slajdach bez przerwy)! Bardzo pożyteczny post!

Anonimowy pisze...

Dziękuję

peterhor pisze...

dzięki przydało się

Anonimowy pisze...

dzięki naprawde pomogłeś mi to zrobić dzięki jeszcze raz

Anonimowy pisze...

co mam zrobić, żeby po zakończeniu muzyki ta leciała od początku? proszę o pomoc :)

Anonimowy pisze...
Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.
Anonimowy pisze...

Gdy wysyłałem prezentacje na drugiego kompa, odebrałem ją i włączyłem, a tu muzyczki nie ma.Co mam zrobić???????

Anonimowy pisze...

Plików dźwiękowych niestety nie można dołączyć bezpośrednio do pliku *.odp.
Aby prezentacja "chodziła" prawidłowo np: na innym komputerze zapisana prezentacja i dodawany plik dźwiękowy w sposób podany w poście, muszą się znajdować w tym samym katalogu. Zapisana prezentacja "pamięta" ścieżkę do pliku w momencie jego dodawania.

Anonimowy pisze...

Ja tworzę w OO plik ppt, następnie na komputerze na którym jest PowerPoint wstawiam dźwięk do drugiego slajdu jako dźwięk przejścia, zaznaczając "odtwarzaj do następnego". Zapisuję jako ppt i dalsza obróbka w OO, cały czas zapisując w ppt. Dźwięk jest zapamiętany, gorzej z kompatybilnością animacji. Ponieważ PowerPoint akceptuje tylko pliki wav, aby zmniejszyć rozmiar pliku, wczytuję go do Rejestratora dźwięku i zapisuję z innymi opcjami np. 4bit mono. Można zmniejszyć wava dziesięciokrotnie. POWODZENIA - vitec

Anonimowy pisze...

Ja mam inny problem zrobiłem wszystko to co we wskazówkach tyle że wgl nie odtwarza mi dźwięku chociaż muza jest dodana... Proszę o pilną odpowiedź co może być nie tak

Inna Innych pisze...

Wielkie dziękii. !!!!!!

Anonimowy pisze...

a ja jak tak zrobiłam, to mi tylko działa na moim komputerze, a zgrywając na pendrive (wraz z folderem z muzyką ) nie działa na innym komputerze. Czy to czasem nie trzeba dodać takich głośniczków?

Anonimowy pisze...

Cały czas robie tak jak jest w instrukcji, ale moja własna muzyka leci tylko w jednym slajdzie i na każdym kolejnym zaczyna się od początku. Czy możesz mi pomóc jeżeli mam wersję OO 3.3

Anonimowy pisze...

A co trzeba zrobić aby ściszyć tą muzyke tak 5vol.

Lotka pisze...

TRZEBA TAK!po prawo jest taki pasek i klikamy przejście slajdu. Tam wybieramy dźwięk żeby był na pierwszy slajd i zaznaczamy powtarzaj do następnego dźwięku.
macie

Anonimowy pisze...

dżwięk wstawiasz Tylko do pierwszego slajdu i klikasz powtarzaj do następnego dżwięku,wtedy piosenka będzie ci cały czas leciała bez przerywania ;)

Anonimowy pisze...

Pomocy!!! A co mam zrobić by ta muzyka trwała w pętli?

Anonimowy pisze...

Wielkie dzięki, w Libre office 4.4 też działa

N3onowa pisze...

Robię wszystko co każecie, a wyskakuję "Wybrany format pliku nie jest obsługiwany" a dodaję mp3

Anonimowy pisze...

Dzięki!!! Wielkie dzięki!!!

Anonimowy pisze...

Musicie mieć ustawioną muzykę tylko w pierwszym slajdzie:
-> kliknij w pierwszy slajd -> przejście slajdu -> dźwięk->inny dźwięk->i wyskoczą ci twoje muzyki.
W kolejnych slajdach trzeba wybrać:
->przejście slajdu -> dźwięk -> bez dźwięku.
Przejście slajdu znajduje się na prawym bocznym pasku w programie openpffice Impres.
Mam nadziej, że mój kom okażę się pomocny.

Anonimowy pisze...

Witam,
Potrzebuję pomocy dodaję utwór , który już przekonwertowałam z mp3 na WAV i niestety nic ni pomaga. Nie wiem co mam robić. Wyskakuje mi tylko komunikat , że taki format nie jest obsługiwany. Co mam zrobić ?

Anonimowy pisze...

Nic nie pomaga, to jakaś kosmiczna lipa, na głowie staję, wypróbowałam każdą możliwość i niestety utwory nie maja ochoty na cała prezentację, powtarzają przy każdym slajdzie. Nie da się kochani, trzeba myśleć o innym programie i nie powiem co myślę o OO bo święta za pasem, nie wypada :)

Daniel Świder pisze...

Zrobilem wszystko wedle przykazan a i tak otwiera sie 5 sekund utworu na pierwszym slajdzie, na kolejnym znowu pierwsze 5 sek utworu i tak dalej... Mam 4.1.2 wersje impress.

Anonimowy pisze...

Dzięki wielkie a dla tych którym leci kawałek : trzeba zaznaczyć opcję powtarzaj do następnego dźwięku i wtedy wystarczy dać na pierwszy slajd

Anonimowy pisze...

Zrobiłam wszystko i też działa tylko na pierwszym slajdzie

Adriana Kowalik pisze...

Proszę o pomoc! Zrobiłam wszystko, a z każdym nowym slajdem muzyka rozpoczyna się na nowo!

Anonimowy pisze...

Niestety podane rozwiązania nie działają na LibreOffice 5.0.4.2 :(
Nie da się ustawić jednego dźwięku dla całej prezentacji, ponieważ z każdym nowym slajdem dźwięk jest puszczany od nowa !!!